Lakers slowtime

Echipa care are cele mai multe apariții în finală, 31, și cele mai multe victorii în playoff, 421, din toată istoria NBA, nu doar că va rata playoff-ul în acest sezon, dar o face într-un mod teribil pentru fanii săi.

Vremurile în care se vorbea despre Lakers showtime au apus demult. Echipa care are cele mai multe apariții în finală, 31, și cele mai multe victorii în playoff, 421, din toată istoria NBA, nu doar că va rata playoff-ul în acest sezon, dar o face într-un mod teribil pentru fanii săi.

Sosirea lui LeBron James în vara anului trecut a schimbat radical modul în care Lakers erau priviți. Cei mai optimiști vedeau un parcurs cât mai lung în playoff, speranțe bazate și pe eventuale transferuri de succes în timpul sezonului. Alții sperau ca LeBron să revigoreze de unul singur o echipă intrată în umbra concitadinilor de la Clippers după ce Kobe Bryant s-a retras.

Nimeni nu se aștepta probabil ca sezonul să se termine cu înfrângeri rușinoase precum cea cu New York Knicks, în care LeBron James a fost blocat la ultima fază de Mario Hezonja. Knicks înregistrau prima victorie după nouă meciuri, doar a 14-a în acest sezon, în timp ce Lakers, aflați acum nici trei săptămâni încă în cursa pentru playoff, bifau a 14-a înfrângere din ultimele 18 partide.

Modul playoff pe care fanii de la Staples Center sperau să-l vadă la LeBron s-a transformat în modul „tanking”, pe românește trântirea sezonului, în speranța ocupării unui loc cât mai bun la loteria pentru draftul din vară (echipele cu cel mai slab record la final de sezon regulat, au cele mai mari șanse să aibă prima alegere în draft).

Acest tanking are mai multe fațete. Recent, cei de la New Orleans Pelicans au cerut un time-out intenționat pe final de meci, la scor egal, în condițiile în care nu mai aveau niciunul. Aruncarea liberă care a urmat pentru greșeala tehnică acordată a decis meciul în favoarea adversarilor.

E clar că LeBron a intrat în vacanță de ceva vreme și își calculează deja mișcările pentru sezonul viitor, în timp ce se protejează, pentru că totuși are 34 de ani.

Cuvântul „protejare” nu exista însă în vocabularul unui alt jucător de 34 de ani, care îmbrăca în sezonul 2012-2013 echipamentul cu numărul 24 la Los Angeles Lakers, un anume Kobe Bryant. Forțându-și propriile limite, Kobe Bryant și-a dus echipa în playoff după un sezon eroic în care s-a accidentat la tendonul lui Achile în meciul 80, ratând post-sezonul. Dar a făcut tot ce a putut pentru ca Lakers să fie acolo.

Însuși Kobe consideră acel sezon ca fiind cel mai bun din cariera sa. „Am tras de mine ca un maniac. Mental, emoțional, eram capabil să anticipez cinci, șase mișcări înainte în timpul unui joc. A fost poate cel mai bun sezon al meu, cu siguranță favoritul meu. Aproape că m-a doborât de tot, dar mi-a plăcut”, spunea Bryant într-un interviu despre anul care a însemnat practic începutul sfârșitului. Kobe avea să mai joace doar 41 de meciuri în următoarele două sezoane înainte să se retragă.

LeBron va termina acest sezon cu aceeași medie de peste 27 de puncte și cu două unități în plus la recuperări și pase decisive față de performanța lui Kobe din acel sezon. O statistică individuală impresionantă. Dar Lakers ratează playoff-ul, cu un record similar cu cel de anul trecut, în care jucau fără cel considerat la ora actuală cel mai bun jucător din lume.

Oricum ai privi, sezonul acesta a fost un dezastru pentru Lakers, deși trebuia să fie unul pe baza căruia să se construiască viitorul. E greu să fii acum în pielea lui Magic Johnson. Echipa pare că trebuie restructurată din temelii și dintr-o dată nici sugestia lui Jeff van Gundy, aceea de a-l muta pe LeBron, nu mai pare atât de nebunească. Probabil nu se va întâmpla, sunt mize mari în joc, dar nivelul cel mai de jos a fost atins.

James ratează primul playoff după 14 sezoane. Teribil. Tinerii jucători ai echipei, care aveau atâtea speranțe înainte ca LeBron să-i nominalizeze in corpore ca fiind transferabili, nu se mai simt deloc motivați. Eșec total, deși unii spun că ar fi trebuit ca acest lucru să îi motiveze. N-a funcționat. Veteranii din echipă, care au venit după James în speranța unui sezon glorios, abia așteaptă să se termine calvarul. Luke Walton, care a încercat să construiască un nucleu de tineri pentru viitor e din ce în ce mai nesigur de postul său. O greșeală imensă, cred eu, dacă Lakers ar renunța la Walton. Nu în ultimul rând, fanii se simt mizerabil și privesc cu jind la bannerele din tavan.

Și parcă nici subiectele preferate ale publicațiilor de can-can legate de familia Ball nu au mai ieșit atât de mult la iveală de când LeBron a poposit în orașul îngerilor.

Totul din cauza unui singur jucător. Povara de a fi cel mai bun din lume, ceea ce LeBron a dovedit că este în mai multe rânduri, nu este ușor de cărat. Trebuie să suporți multe, în special critici și răutăți. Se pare că, cel puțin în acest sezon, LeBron a cedat.

Va fi nevoie de un sezon 2019-2020 impecabil pentru a șterge amintirea celui actual. Premise sunt, mai ales că va fi un draft super interesant și o piață de agenți liberi cu nume mari. Să vedem însă cine va mai avea curajul să împartă vestiarul și banca cu Regele răsfățat al NBA.

Material realizat de Adrian Popa

Material apărut în CSU Fans Magazin – nr. 198

csufans/27.03.2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403