Interviu Tudor Costescu

Interviu preluat din revista CSU Fans Magazin Nr. 107

Interviu preluat din revista CSU Fans Magazin Nr. 107

Tudor Costescu: “Formarea unei noi echipe nu se desăvârșește bătând din palme”

Singura echipă din baschetul masculin românesc care a reușit să câștige două trofee în 2012 este BCM Pitești, iar unul dintre artizanii acestei performanțe este tânărulși priceputul ei antrenor, Tudor Costescu. Acesta a acceptat, cu amabilitate și promptitudine, un dialog cu revista CSU Fans Magazin, din care se pot învăța foarte multe lucruri despre fenomenul numit “baschet”.

Rep.: Echipa pe care o conduci a reușit să câștige două cupe, în acest an. Care a fost rețeta succesului, atât în CupaRomâniei, cât și în Supercupă?

T.C.: Nu cred că e vorba de o rețetă. Ce a dus la succes cred că a fost dorința de rezultat a fiecărei echipe. În Cupă am avut un grup de jucători cu mare experiență, care au știut să joace un meci cu trofeul pe masă și care veneau după niște rezultate destul de proaste în campionat. În Supercupă a fost o echipă nouă, cu dorința de afirmare și de a construi o structură puternică.

Rep.: Cum s-au integrat noii jucători în echipă și ce părere ai despre evoluția lor de până acum?

T.C.: Nou-veniții au confirmat, în cea mai mare măsură, așteptările mele. E un drum lung până la alcătuirea unei echipe în adevăratul sens al cuvântului, însă calitățile lor ca jucători și persoane mă fac să cred că, la sfârșitul drumului, rezultatul va fi cel așteptat.

Rep.: BCM Pitești, ca și CSU Sibiu, a pornit, în sezonul acesta, cu două înfrângeri. Care sunt cauzele acestui debut mai puțin fericit al echipei din Pitești?

T.C.: Am avut un meci greu la Oradea, pierdut în ultima secundă, pe seama unei greșeli mari individuale și se pare că asta a atârnat foarte greu în desfășurarea jocului de la Craiova, unde ne-au lipsit încrederea și organizarea. Trebuie însă să avem – încă – parte de “credit” și liniște, deoarece, ca și la Sibiu, formarea unei noi echipe nu se desăvârșește bătând din palme. Sunt extraordinar de multe variabile, de reglaje fine, care se pot optimiza doar în timp. Trebuie să se înțeleagă că “fotbalismele” nu își au locul în niciun sport de performanță. Orice grupare care se respectă trebuie să facă proiecte minime pe termen mediu și corecte pe termen lung. Există principii de planificare, proiectare și pregătire pe care nu le-am inventat noi azi și care pot fi verificate și aplicate doar în timp, cu răbdare și multă, multă transpirație și “peri albi”. Trebuie să ținem cont că avem în față trei competiții întinse pe un an întreg și, chiar dacă rezultatele de moment vor conta la final, o evoluție constant bună pe o perioadă întinsă este mai benefică decât succesele accidentale.

Rep.: Cu ce gânduri abordați meciul de sâmbătă?

T.C.: Este foarte important, ca rezultat, dar mai ales fiindcă mă aștept ca Sibiul să crească în forma sportivă. Și Sibiul, și noi am pierdut în fața unor contracandidate la poziții de play-off și nu cred că ei sau noi ne mai permitem rezultate proaste. De aceea știu că va fi o adevarată încleștare.

Rep.: S-a schimbat ceva în atitudinea suporterilor piteșteni, în urma câștigării celor două cupe?

T.C.: Există grupul foștilor fani ai echipei de fotbal FC Argeș, care s-au atașat de echipa de baschet și încep să înțeleagă fenomenul și trăiesc pentru baschet cu mare pasiune. Pe lângă ei, există marea masă a spectatorilor, consumatori și iubitori de baschet tradiționali în Pitești, la care se adaugă, din fericire, din ce în ce mai mulți. Cred că asta este datoria noastră în primul rând, să educăm și să atragem către spectacole sportive de calitate, oameni pe care să-i reprezentăm și să-i facem să se simtă mândri de noi. Cred că am reușit, în mare măsură, acest lucru și ne dorim ca fenomenul să se extindă, mai ales prin participarea noastră în Eurochallenge, un moment exponențial pentru sportul argeșean.

Rep.: Echipa din Pitești este înscrisă, în premieră, în FIBA Eurochallange. Ce înseamnă acest lucru pentru tine și pentru BCM?

T.C.: Pentru mine este un moment important al carierei, să evoluez îngrupeleuneicompetiții de anvergurăeuropeanăși o mare provocare. Cadebutanțiînasemeneacompetițiieste o mare provocare, atâtpe plan sportivcâtșiadministrativ. Clubul face eforturi mari să reușim să ne ridicăm din punct de vedere managerial la un asemenea nivel și apreciez acest lucru. Mă bucur că am acceptat această provocare, ca echipă. Singura urmare nu poate fi decât creșterea nivelului sportiv și de organizare. Cred că nivelul jocului echipelor de club și valoarea investițiilor în baschet, în ultimul timp, au ajuns la momentul în care trebuie să vedem unde ne situăm, în comparație cu alte țări. E îmbucurător că putem și dorim să facem acest lucru, dar dureros, pe de altă parte, că, la nivel de echipe naționale, suntem foarte departe de asemenea deziderate. Cred, însă, că trebuie să ne folosim de această emulație creată la nivel local pentru echipele fanion ale orașelor sau județelor că să dezvoltăm sănătos fenomenul și să asigurăm durabilitate și continuitate a proiectelor de pe urma căroră, dacă va ști, Federația Română de Baschet va avea mari câștiguri, atât la nivel de seniori, dar mai ales la nivel juvenil. Scopul nostru, ca parte a fenomenului, trebuie să fie, înaintea obținerii unor rezultate imediate, crearea unui macrosistem corect, care să ne dea în perspectiva următorilor 10-12 ani, siguranța unei evoluții progresive și corecte.

Rep.: Observăm că, în Sibiu, sportul este foarte slab susținut. Care este situația în Pitești, mai ales la echipa de baschet? Este susținută echipa de autoritățile locale? În ce măsură?

T.C.: Din fericire, avem parte de suportul aproape total al autoritaților locale. Este sigur că, fără acest sprijin, echipa nu cred că ar mai fi existat. Este la fel de adevărat că am reușit să le răsplătim încrederea, prin câștigarea acestor două trofee. Forma de organizare a celor două structuri sportive este complet diferită, în mare masură datorită și diferențelor de tradiție sau educație. Este îmbucurător că mai există bani privați în sport la această oră și în asemenea momente de impas economic, dar eu cred că este de datoria comunității locale să susțină, în funcție de tradiție și infrastructură, cultura și sportul. Sunt domeniile unde cetățenii se găsesc reprezentați și își pot vedea și aprecia valorile locale sau “port-drapelurile”.

Rep.: Cum ți se pare trecerea de la obligativitatea unui jucător român în teren, la regula de acum? În ce măsură avantajează sau dezavantajează acest lucru echipa pe care o conduci?

T.C.: Este foarte clar, după două etape, că jucătorii români nu au de suferit ca timp de joc. Toată lumea a realizat că, fără intensitate, în acest sezon nu poți avea succes. De aceea, indiferent de culoare sau naționalitate, orice minut petrecut pe teren de orice jucător, poate face diferența la final.Trebuie să învățăm și noi, ca și în baschetul mare, că un jucător își măsoară eficiența raportat la numărul de minute petrecute pe teren și că nu mai poți avea jucători care să se odihnească pe teren sau care să nu ia parte la ambele faze ale jocului. Și la Pitești sunt momente bune, în care am 2-3 jucători români pe teren, și nu am emoții.

Rep.: Ce obiectiv are echipa din Pitești sezonul acesta?

T.C.: Noi am pornit la drum cu dorința de a accede în play-off și de a juca din nou finala Cupei. Câștigarea Supercupei a aprins puțin imaginația unora, dar cele două etape de debut ne-au readus cu picioarele pe pământ și mă bucur că acest lucru s-a întâmplat repede. E un campionat mai echilibrat ca niciodată, așa că, pentru noi, ar fi realist să reușim să intrăm în play-off.

Călin Găvozdea/22.10.2012

NOTA: Este interzisa folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana, autor, articol, afisarea de anunturi publicitare, jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervam dreptul de a cenzura, sterge integral sau interzicerea dreptului de a posta, prin banarea / blocarea IP-ului dvs daca nu folositi un limbaj adecvat. CSUFANS.RO nu raspunde pentru continutul postat de utilizatori in rubrica de comentarii, aceasta responsabilitate revine integral autorului comentariului.

32 Responses
  1. 345837 393034Water-resistant our wales in advance of when numerous planking. The specific wales surely are a selection of heavy duty snowboards that this height ones would be exactly the same in principle as a new shell planking having said that with much much more height to assist you thrust outward within the evening planking. planking 927697

  2. 609692 725042This put up is totaly unrelated to what I used to be searching google for, even so it was indexed on the initial page. I guess your doing something proper if Google likes you adequate to spot you at the very first page of a non related search. 207138

Leave a Reply

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403