Interviu Nemanja Maric

Material preluat din revista CSU Fans Magazin nr. 123

Materialul a fost preluat din revista CSU Fans Magazin nr. 123.

Rep.: Când și unde ai început să practici baschetul?

N.M.: Am început la vârsta de 10 ani. Eram un copil foarte energic, iar din acest motiv tatăl meu m-a îndemnat să fac sport. Am avut de ales între baschet și fotbal. Un coleg al tatălui meu avea niște cunoștințe la club, așa am făcut primii pași în baschet la Steaua Roșie Belgrad.

Rep.: Care sunt cele mai importante reușite ale tale ca jucător?

N.M.: Este greu să aleg anumite momente. Cu siguranță, ultimul sezon petrecut la Oradea a fost de succes și totodată o experiență grozavă pentru mine. Un exemplu ar fi coșul decisiv înscris în sferturi împotriva echipei din Cluj. Asta ca să mă refer doar la evenimente recente, pentru că sunt mult mai multe. Consider că cel mai mare success al meu îl reprezintă oamenii pe care i-am întâlnit și prietenii pe care mi i-am făcut de-a lungul carierei. Aceste legături vor rămâne și după ce îmi voi fi încheiat cariera și este cel mai mare succes pe care îl pot avea. Sunt într-adevăr norocos să am asemenea prieteni!

Rep.: Care este lucrul cel mai important pe care l-ai putea spune unui copil care se apucă de baschet?

N.M.: Să se distreze, să fie creativ și să savureze acest sport. Desigur, pentru a deține niște calități, trebuie să muncească și să aibă o bază solidă. Astăzi vezi puști care nu știu să prindă o minge, de aceea trebuie pus accent pe elementele fundamentale ale jocului, iar acestea trebuie repetate și exersate. Toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru un tânăr jucător.

Rep.: Sunt jucători în campionat care ți-au fost coechipieri în trecut. La ce te gândești când joci împotriva lor?

N.M.: Totdeauna este un meci interesant când joci împotriva unui prieten. Încerci de fiecare data să îl întreci, încerci să îl învingi așa încât să fii tu cel care se va distra pe seama lui ulterior. Știi că dacă pierzi împotriva lui, el va fi cel care se va distra pe seama ta în următoarele zile. Așa că trebuie să joci bine!

Rep.: Ești deja de câțiva ani în România. Cum caracterizezi evoluția baschetului de aici? Ce se poate face pentru îmbunătățirea jocului?

N.M.: Un lucru foarte bun este acoperirea în mass-media a acestui sport care este în continuă creștere De exemplu, acum 3-4 ani nu puteai vedea un meci de Euroligă la televizor, iar în prezent ai o multitudine de opțiuni de a urmări meciuri de calitate. În aceste condiții, oamenii au început să practice mai des acest sport, iar urmărind jocuri de calitate, și prestația fiecărui jucător crește pentru că are de unde învăța. În continuare cred că România are nevoie de antrenori buni la nivel de copii și junior astfel încât tinerii să învețe lucrurile fundamentale ale acestui joc și modalitatea cea mai adecvată de a-l practica. Nu sunt mulți antrenori care lucrează cu tinerii când aceștia ajung la o echipă de seniori, deși aceștia sunt talentați.

Rep.: Cum ai luat decizia de a schimba echipa la finalul sezonului trecut și ce așteptări ai de la echipa din Craiova în acest sezon?

N.M.: Nu am ales eu să fac această schimbare. Din momentul în care Oradea m-a anunțat că nu mai are nevoie de serviciile mele, am început să caut noi direcții. Craiova a fost cea mai bună opțiune pentru mine în România. Fiind Mandic antrenor, cel care mi-a fost coechipier, Craiova având jucători foarte buni alături de care mi-am dorit să joc, au fost argumente puternice în decizia luată. Îmi doresc să ajut echipa să joace cât mai bine. Am așteptări mari! Avem una dintre cele mai talentate echipe din campionat. Vom aborda meciurile unul câte unul, vom încerca să ne îmbunătățim prestația de la meci la meci și vom vedea încotro ne vor conduce aceste lucruri.

Rep.: Ce alte pasiuni ai în afara baschetului?

N.M.: Îmi place să îmi petrec vremea cu coechipierii și prietenii, să mă uit la filme și să ascult muzică. Îmi place să joc billiard. De curând mi-am luat o chitară și repet cât pot de des. Este un hobby interesant și relaxant pentru mine, mai ales că mă încântă!

Rep.: Ce îți place cel mai mult în România? Sunt lucruri pe care nu le agreezi aici?

N.M.: Îmi place România! Sunt foarte multe lucruri care îmi plac. Mereu poți găsi părți bune și părți rele în orice. Fiind de ceva vreme aici, încerc să văd mereu partea bună a lucrurilor și să mă bucur de ele. Oamenii din jurul meu sunt foarte atenți și prietenoși, așa că nu vreau să vorbesc despre lucruri rele.

Rep.: Îmi poți spune câteva lucruri despre competiția în care este angrenată echipa ta, Cupa Balcanică?

N.M.: Este o competiție foarte interesantă, mult mai puternică decât mă așteptam să fie. Unele echipe au bugete foarte mari, unii jucători au cărți de vizită impresionante (foști jucători în NBA sau Euroligă, de exemplu), iar organizarea este de nivel înalt, la fel ca și prestația arbitrilor. Aceștia din urmă lasă jocul mai liber, permițându-se contactul între jucători, ceea ce duce la dueluri fizice atractive, un lucru foarte bun după părerea mea. Nu am văzut la lucru toate echipele înscrise în competiție, de aceea nu pot spune unde s-ar încadra valoric echipa mea, dar sper să putem accede în Final Four.

Rep.: Ce crezi despre meciul de la Sibiu?

N.M.: Mereu a fost o plăcere să vin să joc la Sibiu. Sala este grozavă, fanii sunt gălăgioși și sunt sigur că și acum va fi o atmosferă savuroasă. Sibiul are o echipa foarte bună sezonul acesta. Va fi important să îngreunăm ofensiva sibienilor pentru că are capacitatea de a înscrie multe puncte. Este o echipă talentată ca și a noastră, de aceea cred că va fi un meci pe muchie de cuțit, dar și un meci frumos.

Rep.: Te rog să adresezi câteva cuvinte iubitorilor de baschet din Sibiu!

N.M.: Sper ca fanii să vină în număr mare la sală, așa cum o fac de obicei și să facă atmosfera pe care știu să o facă de fiecare data. Dați jocului “condimentul” de care are nevoie pentru că atunci este cu atât mai frumos să faci parte din el!

Calin Gavozdea/13.11.2013

18 Responses
  1. 254737 699127A really informationrmative post and lots of genuinely honest and forthright comments produced! This certainly got me thinking a great deal about this issue so cheers a whole lot for dropping! 921922

Leave a Reply

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403