HalleLuka!

Doncic vine în NBA având în spate sezoane în care a jucat peste 70 de meciuri (campionat, cupă, competiții europene, echipa națională), având adversari jucători cu experiență.

Dacă până la momentul la care citiți aceste rânduri nu ați văzut cele 11 puncte consecutive marcate de Luka Doncic pentru a aduce victoria echipei sale, Dallas Mavericks, cu Houston Rockets, opriți-vă imediat.

Deschideți telefonul, accesați You Tube, scrieți în bara de căutare “luka d” și probabil Google va face restul pentru dumneavoastră. Adică “luka doncic 11 points”. Vizionați clipul și apoi reveniți la lectură.

Bun. Știam cu toții că Doncic e un jucător special. Când Real Madrid te semnează la 13 ani, când la 16 ani debutezi în echipa de seniori, iar la 19 ani devii MVP-ul Euroligii, MVP-ul Final Four-ului, campion în cea mai tare competiție din Europa și ai deja în geantă trei titluri ACB și două Cupe ale Regelui e clar că ești special.

Nu erau mulți însă cei care își imaginau că Doncic va livra în NBA încă de la început și probabil nimeni nu credea că acel “killer instinct”, care să îi permită să-și care echipa în spate în momentele decisive, va ieși la iveală atât de repede.

E poate prea devreme să spunem dacă Phoenix, Sacramento sau Atlanta s-au înșelat, trecându-l cu vederea în draft-ul NBA, în cazul primelor două echipe, sau transferându-l imediat (Atlanta l-a selectat de pe locul trei, dar l-a trimis în Dallas).

Dar cu siguranță Dallas nu poate decât să se bucure. Până la urmă Doncic vine în NBA având în spate sezoane în care a jucat peste 70 de meciuri (campionat, cupă, competiții europene, echipa națională), având adversari jucători cu experiență. Spre deosebire, jucătorii de colegiu vin în spate cu sezoane de 30 de meciuri, disputate în compania unor adversari de același calibru.

Slovenul a trăit departe de casă de la 13 ani și s-a adaptat cu un stil de viață, mult mai apropiat de traseul casă-sală-avion-hotel pus pe repeat, pe care îl au echipele profesioniste, pe când studenții au confortul campusului unde sunt mai mereu împreună cu colegii de echipă și în afara terenului.

“Un aspect important pentru a juca bine în NBA este să te simți confortabil atunci când nu ești pe teren. Pentru mine a fost foarte greu la început. Eram pentru prima oară departe de casă. Nu știam engleză aproape deloc. Luka trăiește de mult timp în Spania, departe de casă. Are o engleză foarte bună. Pentru el adaptarea s-a făcut mult mai ușor”, spune legendarul Dirk Nowitzki, coechipier cu Doncic la Dallas.
Doncic e construit din materialul necesar pentru a-i călca pe urme marelui Dirk și a conduce în anii următori franciza din Dallas și, spre deosebire de majoritatea jucătorilor europeni care vin în NBA, are capacitatea crucială de a-și crea singur aruncări.

Luka are medii de peste 18 puncte, șase recuperări și patru pase decisive pe meci, cu procentaj de peste 40 la sută din spatele semicercului. Americanii au disecat jocul lui Doncic și statistica spune că este unul dintre cei mai preciși jucători atunci când își creează propria aruncare. Iar atunci când vine vorba de aruncări de trei puncte precedate de maxim cinci driblinguri, Doncic este în fruntea listei cu un procentaj de 70 la sută! Dintre cele peste 140 de coșuri din acțiune reușite, mai bine de jumătate (80) sunt creație proprie (fără a primi pasă decisivă).

“Jocul lui Luka este gata pentru NBA. Trebuie să se adapteze la jocul fizic și la viteza din NBA, dar are tot ce îi trebuie pentru a face asta. Va fi un mare jucător”, mai spune Dirk Nowitzki.

“Mulți nu înțeleg ce înseamnă să fii MVP la cea mai bună echipă din Europa la doar 19 ani. Să îți conduci echipa. Oricine ajunge în NBA la 19 ani poate eșua din diverse motive, își poate pierde capul. Dar el e foarte matur. Va fi un adevărat lider și cred că poate ajunge cel mai mare jucător european al tuturor timpurilor”, au fost vorbele lui Ricky Rubio, care la aceeași vârstă era ales de pe poziția a 5-a a draftului NBA din 2009.

Legat de cele 11 puncte din finalul meciului cu Houston? Dincolo de efervescența momentului, statistica spune că Doncic este jucătorul cu cel mai bun procentaj din acțiune în momentele “clutch” (o diferență mai mică de cinci puncte la intrarea în ultimele cinci minute de joc), cu 63,6 la sută.

Puștiul de doar 19 ani (face 20 de ani în februarie – ce lună bună pentru superstaruri) mai are enorm de multe de învățat în cea mai puternică ligă de baschet din lume. Dar pentru Doncic bagajul de cunoștințe cu care a venit deja în NBA și umbrela ocrotitoare a lui Novitzki pot crea mediul ideal pentru dezvoltarea sa într-un superstar.

Iar scandarea Halleluka, o adaptare a celebrei melodii Halleluja a lui Leonard Cohen, este deja refrenul favorit al fanilor din Texas.

Material realizat de Adrian Popa

Material apărut în CSU Fans Magazin – nr. 193

csufans/18.12.2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403