Eurostep – istoria unei mișcări care face furori în NBA

De unde vine însă eurostep-ul și cum a ajuns el în NBA?

Pătrunderile lui Giannis Antetokounmpo sau ale lui James Harden în care primul pas este făcut într-o direcție iar cel de-al doilea în altă direcție, pentru evitarea adversarului, sunt arme ofensive aproape imposibil de oprit, mai ales datorită calităților atletice pe care le au jucătorii din NBA.

LeBron James, Kyrie Irving, Russell Westbrook, Dwayne Wade sunt alte superstaruri care într-o formă sau alta, folosesc acest procedeu ofensiv.

Însă Giannis, The Greak Freak, a dus eurostep-ul la un nou nivel prin elasticitatea și amploarea mișcărilor efectuate. Totuși, sunt destui cei care urmăresc meciurile din liga profesionistă americană și consideră procedeul o abatere clară de pași.

Regulamentul NBA susține contrariul. Regula 10, Secțiunea 13 explică pe îndelete regula pașilor. “Lungi, scurți, rapizi, înceți, doi pași sunt doi pași”, spune Monty McCutchen, omul care conduce departamentul de dezvoltare al arbitrilor din NBA.

Era însă o vreme când toți americanii săreau ca arși atunci când vedeau jucători folosind această tehnică. “Paaaașiiiii!!!”, strigau din toate puterile antrenori, jucători sau fani.

De unde vine însă eurostep-ul și cum a ajuns el în NBA?

Din Europa, evident, ar spune toată lumea. Da. Logic. Însă el a fost introdus pentru prima oară în baschetul european de către școala iugoslavă, de un anume Vladimir Cvetkovic, unul dintre starurile echipei Steaua Roșie Belgrad în anii 60.

„La Cvetkovic am văzut pentru prima oară acei pași, pe vremea când eram juniori și mergeam la toate meciurile celor de la Steaua Roșie. Dar apoi de-a lungul carierei de jucător și antrenor am văzut multiple forme în Europa, era normală” povestește antrenorul Vlade Durovic.

Durovic este omul care la clubul croat Sibenka a antrenat o perioadă un tânăr jucător pe nume Drazen Petrovic.

Mult înainte ca Petrovic să devină superstarul baschetului european și să facă pasul spre NBA, echipele din fosta Iugoslavie călătoareau adesea în Statele Unite pentru meciuri amicale cu echipele de colegii.

“La acea vreme americanii nu înțelegeau eurostep-ul. Ne fluierau pași de 10-15 ori pe meci. Înnebuneam, primeam faulturi tehnice”, mai povestește Durovic. Încă tânăr pe atunci, antrenorul ex-iugoslav a fost invitat la o miuță după unul dintre meciurile echipei sale. Unul dintre jucători era nimeni altul decât Big O, Oscar Robertson, venit cu prietenii lui. “Da, am jucat trei la trei cu Oscar. La un moment dat am folosit eurostep-ul să îl depășesc. A strigat imediat: “Travelling! What the f— is this?”, își aduce aminte Vlade Durovic.

Odată cu sosirea în NBA a lui Petrovic, Kukoc și a altor jucători europeni, eurostep-ul a devenit din ce în ce mai popular, însă era în continuare privit cu mare reticență de către jucătorii americani. Omul care și-a pus definitiv amprenta asupra procedeului în NBA-ul anilor 90 a fost lituanianul Sarunas Marciulionis. Legendarul Saras și-a croit drum către o medie de 18.9 puncte pe meci, în mai puțin de 30 de minute jucate pe meci, peformanțe impresionante în acei ani pentru un european, folosindu-se de multe de ori de eurostep în pătrunderile sale.

Pe vremea aceea procedeul însă nu avea un nume. Era doar o ciudățenie pe care jucătorii europeni o foloseau uneori pentru a-și depăși adversarii în dribling și pe care americanii o găseau la limita regulamentului și se gândeau probabil că nu o vor vedea niciodată la starurile din NBA.

De altfel, prima referință la eurostep datează din 2007 într-un articol despre Manu Ginobili. Argentinianul, un maestru al procedeului, a avut șansa, spre deosebire de predecesorii săi, să joace într-o eră în care multimedia pusese deja stăpânire pe liga profesionistă, iar imaginile erau distribuite cu repeziciune.

Ginobili a rafinat eurostep-ul, care a devenit parte din spectacolul ligii, mai ales că Spurs jucau finală după finală și erau în centrul atenției. “Eu nu o făceam pentru spectacol. Era mai mult un mod de a supraviețui atunci când aveai în față jucători precum Shaq sau Karl Malone. Încercam să nu mă accidentez intrând în ei”, spune Manu.

Abia prin 2008 au început americanii să analizeze situația mai în amănunt. Era înaintea unui meci cu Argentina, la ședința de scouting, când Kobe Bryant a spus că Ginobili e aproape imposibil de oprit. “Chiar dacă îl forțezi să o ia spre dreapta, el face într-un fel și tot pe stânga ajunge. E din cauza eurostep-ului”, spunea Bryant.

Americanii aveau însă în lot un jucător care deprinsese excelent mișcarea și începea să o folosească din ce în ce mai des, dovedind că este letală. “Toți jucătorii veneau la mine și mă rugau să îi învăț și pe ei într-o zi la antrenament”, spune Dwyane Wade, cel care devenea unul dintre primele staruri americane care folosea eurostep-ul.

În 2018 însă, orice jucător care își dorește în arsenal o armă ofensivă de neoprit lucrează la această mișcare plecată de undeva din fosta Iugoslavie acum aproape 60 de ani și perfecționată de-a lungul timpului de o serie de legende ale baschetului.
Sursa: www.espn.com

Material realizat de Adrian Popa

Material apărut în CSU Fans Magazin – nr. 192

csufans/05.12.2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403