Efectele noului calendar FIBA: fără Doncic, Porzingis, Saric și alții, cel puțin până în 2021, la echipele naționale

FIBA a adoptat un nou sistem și calendar competițional pentru echipele naționale.

Campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019 s-a încheiat în ultima săptămână a lunii februarie. Ultimele 14 tichete pentru turneul final au fost acontate pe parcursul ultimei ferestre, a 6-a, din cadrul primei ediții desfășurate conform noului calendar destinat echipelor naționale.

FIBA a adoptat un nou sistem și calendar competițional pentru echipele naționale. El a intrat în vigoare în toamna anului 2017, Campionatul Mondial de baschet masculin – ediția 2019 fiind primul eveniment organizat în acest fel. Concret, echipele de pe întreg mapamondul au fost repartizate în grupe de calificare în zonele din care fac parte: Europa, Americas (de Sud, Centrală și de Nord), Asia (cuprinzând și Oceania), respectiv Africa.

Calificările au fost structurate în două faze ținându-se cont în cea de-a 2-a de rezultatele înregistrate în prima. Europa a obținut 12 locuri la turneul final. Asia și Americas au bifat câte șapte, iar Africa a primit cinci. Lista a fost completată de China, gazda turneului final.

Sistemul de calificare adoptat, dar mai ales calendarul, au fost aspru contestate de antrenori, jucători, legende și oameni de baschet. În pofida insistențelor FIBA, cu o campanie agresivă de presă al cărei scop a fost să convingă publicul larg de reușita deplină a noului sistem și calendar competițional destinat echipelor naționale, acesta a înregistrat un minus care acoperă sau depășește toate plusurile.

Este vorba despre lipsa jucătorilor importanți. A celor legitimați la cluburi din NBA și Euroliga masculină. Sportul cu mingea la coș din Europa, Australia și Africa a devenit izvor nesecat de talent pe care îl furnizează ligii profesioniste nord-americane de baschet masculin. Jucătorii din NBA nu pot să vină în timpul sezonului la echipa națională, deoarece cunoaștem programul nebun existent în cea mai puternică competiție baschetbalistică de pe planetă, cea care a ridicat popularitatea baschetului la un nivel nemaipomenit. În plus, conflictul dintre FIBA și Euroleague Basketball a redus și mai mult numărul de jucători valoroși disponibili echipelor naționale prin implementarea noului calendar.

Firește, existența meciurilor destinate echipelor naționale, disputarea lor în săli mari și producerea de transmisiuni TV și online sunt elemente extrem de importante, menite să ajute la promovarea imaginii jocului de baschet la nivel global. FIBA are idei bune, însă intențiile și metodele ei sunt discutabile. Baschetul a devenit o disciplină sportivă recunoscută, urmărită și practicată la nivel global. A atins acest statut cu mult înainte ca FIBA să adopte un sistem din care lipsesc cei mai importanți jucători de pe planetă.

Insistența FIBA cu acest sistem ar putea avea efecte negative grave pe viitor. Patriotismul și apartenența de o țară sau o națiune vor fi mereu importante pentru public. Meciurile între echipe naționale stârnesc pasiuni și interes la nivel general, iar popularitatea baschetului conduce inevitabil la un interes ce depășește cu mult comunitatea baschetbalistică.

La turneul final se vor uita inclusiv oameni care nu sunt familiarizați sau la curent cu tot ce se petrece în lumea baschetului. Însă în marea majoritate evenimentul va fi urmărit de împătimiți. Cei care vor ști că Slovenia nu a contat pe Luka Doncic și Anthony Randolph în campania de calificare, că naționala Croației a fost lipsită de Dario Saric, Bojan Bogdanovic, Ivica Zubac și Mario Hezonja în majoritatea partidelor din preliminarii, că Letonia nu a mizat pe aportul lui Kristaps Porzingis și cel al jucătorilor din Euroligă. Cu tot respectul pentru performanța obținerii calificării la turneul final, acolo unde majoritatea echipelor vor fi prezente cu jucătorii din NBA și Euroligă, o echipă ca Polonia nu va beneficia de un boost major așa cum vor avea toate celelalte reprezentante ale Europei la evenimentul din China.

Astfel, printr-un sistem de calificare ce a limitat sau chiar anulat șansele unora dintre cei mai buni jucători de baschet de pe planetă să-și ajute țara să se califice, vom avea un turneu final al Campionatului Mondial de baschet masculin ciuntit din punct de vedere valoric. Mai mult, sistemul adoptat le anulează țărilor care nu s-au calificat la turneul final orice șansă de participare la Jocurile Olimpice din anul 2020.

Așadar, în cel mai fericit caz, dacă echipe ca Slovenia, Croația sau Letonia vor reuși, cu jucătorii disponibili în cursul sezonului la nivel de club, să se califice la turneul final al EuroBasket 2021, de abia atunci s-au putea să-i vedem în uniforma echipei naționale pe câțiva dintre cei mai promițători tineri europeni. Până atunci, Doncic, Porzingis și Saric vor privi, similar oricărui iubitor de baschet neutru, de la TV modul în care 31 de țări prezente la turneul final vor încerca să îndepărteze SUA de pe tronul baschetului.

Echipe calificate la FIBA Basketball World Cup 2019
Organizator (1): China
Africa (5): Angola, Coasta de Fildeș, Nigeria, Senegal, Tunisia
Americas (7): Argentina, Brazilia, Canada, Republica Dominicană, Puerto Rico, SUA, Venezuela
Asia (7): Australia, Iran, Japonia, Iordania, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Filipine
Europa (12): Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Turcia.

La data de 16 martie anul curent, la Shenzhen, China, se va desfășura ceremonia de tragere la sorți a grupelor. La acest eveniment vor participa Yao Ming și Kobe Bryant, ambasadorii de seamă ai FIBA Basketball World Cup.

FIBA Basketball World Cup 2019 se va desfășura între 31 august și 15 septembrie anul curent în opt orașe din China.

Material realizat de Adrian Micinic

Material apărut în CSU Fans Magazin – nr. 197

csufans/ 12.03.2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403