Baschetul adevărat vs. sărbătoarea baschetului

Discuțiile interminabile Euroligă vs. NBA s-au aprins din nou după ce recent antrenorul sârb Svetislav Pesici a declarat că în NBA nu se joacă baschet adevărat spre deosebire de Euroligă

Discuțiile interminabile Euroligă vs. NBA s-au aprins din nou după ce recent antrenorul sârb Svetislav Pesici a declarat că în NBA nu se joacă baschet adevărat spre deosebire de Euroligă, unde se joacă cel mai bun baschet din lume.

Pesici, campion în Euroligă ca antrenor al Barcelonei în 2003 și campion mondial în 2002 cu Serbia, atunci când a învins naționala Statelor Unite, este fără îndoială o legendă a baschetului european.

Potrivit lui Pesic, baschetul adevărat și cel mai bun baschet din lume, care se joacă în Euroligă, este cel în care controlezi ritmul jocului prin defensivă. Apărarea este cea care dictează iar apoi poți lua inițiativa de a trece în ofensivă și a juca „contraatac, baschet controlat sau scheme elaborate”. Acestea au fost vorbele antrenorului sârb.
Totuși, ce înseamnă baschet adevărat? Și este acest stil descris de Pesic cel mai bun din lume?
Toate cifrele îl contrazic. Dueluri directe, popularitate, bani. Nu mai vorbim despre spectacol.
În orice sport, spectacolul este creat de ofensivă. Iar în sportul european lucrurile nu au stat altfel începând de la legendara echipă a Realului Madrid la fotbal din anii 50-60 care juca cu cinci atacanți. Nu cred că au fost mulți care au iubit antiteza catenaccio oferită de Helenio Herrera și Grande Inter. Niciodată Messi și Ronaldo, jucători eminamente ofensivi, nu vor fi detronați de popularitatea unui Pique sau Sergio Ramos.
Dincolo de spectacolul din NBA, rămâne însă valoarea jucătorilor. Nu poți spune că baschetul din Euroligă este cel mai bun dacă cei mai buni jucători se află peste ocean. Diferențele de valoare rămân în continuare mari, cu toate că Euroliga vine puternic din spate. Din 2003, de la înființarea Euroligii, rezultatul întâlnirilor directe este 75-16 pentru echipele din NBA. Iar înainte de această perioadă, de la primul meci disputat între Washington Bullets și Maccabi Tel Aviv în 1978, echipele din NBA au înregistrat 23 de victorii și doar 3 înfrângeri, cu o serie de 15 victorii consecutive în anii 90, în condițiile în care legendara echipă Chicago Bulls a jucat doar două meciuri cu echipe europene în perioada de glorie.
Începând cu Drazen Petrovic, Vlade Divac, Toni Kukoc sau Arvydas Sabonis, continuând cu Dirk Novirzki, Tony Parker sau frații Gasol și terminând cu Luka Doncic și Giannis Antetokounmpo, cei mai buni jucători din Europa au migrat constant spre NBA.
Într-adevăr, schimbările de reguli din NBA din ultimele două decenii au încurajat permanent jucătorii ofensivi. Așa cum recent spunea Ghiță Mureșan într-un interviu acordat lui Cosmin Petrescu pentru Telekom Sport, nimeni nu vrea să vadă defensivă.
În NBA ritmul este dictat de ofensivă, baschetul este axat pe superstaruri, pe jocul individual, însă nu duce lipsă de fundamente atât tehnice cât și tactice, iar playbook-ul unei echipe din NBA este de multe ori mai stufos decât cel al unei echipe de Euroligă.
De asemenea, matematica a schimbat stilul de joc. S-a ajuns la concluzia că aruncarea de 2 puncte de la semidistanță nu are valoare statistică și este din ce în ce mai puțin folosită. Nu mai există postul clasic de pivot și vedem jucători de talie care își adaptează stilul. Cel mai bun exemplu este Blake Griffin care a început cariera ca un power forward clasic, apropiat de Karl Malone sau Shawn Kemp iar acum și-a rafinat driblingul, și-a îmbunătățit aruncarea de 3 puncte și este o amenințare cu mingea în mână la semicerc.
Baschetul evoluează cu pași rapizi în țara în care s-a inventat acest sport. Europa a avut de la bun început un decalaj și chiar dacă școala de baschet iugoslavă, cea baltică sau cea elenă au contribuit din plin la dezvoltarea acestui sport, totuși ecartul rămâne.
Rețeta succesului se găsește în NBA, este adevărat și pentru că Europa este dominată în primul rând de fotbal. Așa cum spunea cineva, copiii din America cresc cu mingea în mână, în timp ce copiii din Europa cresc în primul rând cu mingea la picior.
Sporturile americane sunt o industrie de entertainment, iar modelul lor este adaptat desigur și în Euroligă din ce în ce mai mult. Însă dacă NBA-ul face tot posibilul pentru a-și extinde baza de fani, în Europa în continuare meciurile de baschet sunt dedicate unui public destul de restrâns fie strict pasionat de acest sport fie afiliat sentimental clubului pe care îl susține.
Tot acest entertainment de peste ocean nu afectează însă valoarea. Desigur putem discuta de gusturi. Dar baschetul din NBA este în continuare cel mai bun din lume. Un baschet în care uneori jucătorii de top din Europa, vezi Miloș Teodosic, nu se adaptează. Un baschet care domină în întâlnirile internaționale, în condițiile în care competițiile pe națiuni se joacă și se arbitrează după regulile FIBA.
Deocamdată teoria lui Pesic are adepți dar nu poate fi considerată validă. Altfel am fi vorbit acum despre echipele de Euroligă că nimicesc echipele atletice din NBA cu aruncările de trei puncte de la mare distanță, de acolo de unde orice antrenor european îți spune acum că nu are sens să te aperi.

Material realizat de Adrian Popa

Material apărut în CSU Fans Magazin – nr. 195

csufans/30.1.2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403