Anadolu Efes Istanbul, de pe ultimul loc – în playoff (cu avantajul terenului propriu)

Anadolu Efes Istanbul este echipa cu cel mai important progres înregistrat în raport cu sezonul precedent în Euroliga masculină.

Anadolu Efes Istanbul este echipa cu cel mai important progres înregistrat în raport cu sezonul precedent în Euroliga masculină. Formația din Turcia a încheiat faza regulată a ediției 2018/19 pe locul al 4-lea, fiind devansată doar de cele trei forțe dominante ale baschetului european din ultimii trei ani.

Echipa antrenată de Ergin Ataman a avut un parcurs solid pe tot parcursul sezonului actual și a obținut calificarea în playoff de pe locul al 4-lea. Astfel, Efes va beneficia de avantajul terenului propriu în seria cu FC Barcelona, cealaltă echipă care a înregistrat un progres substanțial în raport cu clasarea din precedenta ediție a competiției continentale de top. De altfel, cele două formații enumerate anterior se vor confrunta pentru un loc în Final Four-ul Euroligii Masculine 2019.

În sezonul 2017/18, venind după clasarea pe 6 în ediția precedentă a Euroligii și disputarea unui meci decisiv în seria cu Olympiacos Pireu în sferturile de finală, Anadolu Efes a avut mari probleme. Gruparea din Istanbul a obținut doar șapte victorii și a fost de departe cea mai modestă echipă din Euroligă. A câștigat doar șapte meciuri, cu trei mai puțin decât oricare altă echipă în acel sezon. Cu zece mai puțin decât în sezonul 2016/17.

Clasarea pe ultimul loc, cu doar șapte victorii acumulate, și un coșaveraj de 209 au reprezentat un semnal de alarmă pentru conducerea clubului. Acesta a făcut eforturi financiare deosebite și i-a dat credit lui Ergin Ataman, tehnicianul turc fiind înscăunat la începutul lunii ianuarie 2018. El a câștigat capital de încredere prin cucerirea Cupei Turciei 2018, într-un sezon catastrofal pe plan continental.

Lotul de jucători a suferit modificări majore. Doar patru dintre componenții echipei cu care a evoluat în sezonul precedent au fost păstrați. Este vorba despre Dogus Balbay, jucător aflat la Efes din 2011, respectiv străinii Bryant Dunston, aflat la cel de-al 4-lea sezon la echipă, respectiv australianul Brock Motum și croatul Krunoslav Simon, ambii la cel de-al 2-lea sezon.

Au fost legitimați trei fundași consacrați la nivel de Euroligă. Este vorba despre Shane Larkin, revenit în Europa după o nouă încercare în NBA, Rodrigue Beaubois, un alt jucător trecut prin NBA, dar care venea după un sezon solid în Euroligă, respectiv Vasilije Micic, sosit după o experiență extraordinară cu Zalgiris Kaunas.

Efectivul a fost completat cu o extremă atletică în persoana lui James Anderson. Acesta a sosit de la Khimki Moscova pentru a aduce o opțiune în plus la pozițiile 2-3, lângă Krunoslav Simon. Firește, antrenorul Ataman a avut posibilitatea să joace cu doi fundași în același timp, având la dispoziție patru astfel de jucători.

La interior au venit doi jucători. Este vorba despre Adrien Moerman și Tibor Pleiss, adică un francez și un german, ambii legitimați din Spania, de la echipe de Euroligă. Aceștia au oferit opțiuni la pozițiile 4-5, acolo unde Ataman miza deja pe Dunston și Motum.

Așadar, cu șase jucători străini transferați, Anadolu Efes a abordat stagiunea 2018/19 în Euroligă, mizând cu regularitate pe zece jucători în rotația de bază. Marele câștig al turcilor a fost că nimeni nu s-a accidentat grav. Într-un sezon în care majoritatea echipelor s-au confruntat cel puțin cu o problemă majoră, Efes a beneficiat de șansă în acest sens.

De altfel, Balbay, Micic, Anderson, Simon, Motum, Moerman și Pleiss au jucat în toate partidele susținute de Efes în Euroligă. Dunston a lipsit la una, iar Beaubois și Larkin au absentat la câte două jocuri ale lui Efes. A pierdut pe teren propriu doar cu Zalgiris Kaunas, Real Madrid și CSKA Moscova, formații ce au participat la Final Four-ul Euroligii masculine în sezonul precedent. În rest a câștigat toate jocurile susținute la Sinan Erdem Dome, în pofida faptului că fiind un club care nu are secție de fotbal, Anadolu Efes Istanbul nu are un “fanbase” asemănător lui Fenerbahce, Besiktas sau Galatasaray.

Selecția jucătorilor, calitate deosebită demonstrată de multe ori a antrenorului Ergin Ataman, potrivirea între ei, motivația fiecăruia dintre aceștia, respectiv lipsa unei presiuni exercitată involuntar la echipele cu public fanatic, au propulsat-o pe Anadolu Efes spre un sezon cu 12 victorii în plus și o urcare de 12 poziții în clasament față de sezonul precedent, cu șanse de calificare la Final Four. Acolo unde a mai fost în 2000 și 2001, dar niciodată de la preluarea competiției de la FIBA.

Aflată la cel de-al 23-lea sezon consecutiv în competiția supremă din Europa (după ce a bifat trei participări la finele anilor 70 și în anii 80), Anadolu Efes Istanbul se califică între primele opt echipe ale Euroligii masculine pentru 12-a oară în istorie.

Material realizat de Adrian Micinic

Material apărut în CSU Fans Magazin – nr. 199

csufans/ 09.04.2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Campionat

PosTeamWLPCT
123349
221547
321547
419745
518844
618844
7141240
8111537
9111537
1091735
1162032
1262032
1332329
1422428

Cupa Romaniei Final Eight

PosTeamWL
100
100
100
100
100

Cupa Romaniei Grupa C

PosTeamWL
121
221
321
403